اخبار
درصد آزمونکتبی و مصاحبه دکتری تعیین شد/ اختلاف نظر پابرجاست
معاون حقوقی و امور مجلس وزارت علوم اعلام کرد: دوماده طرح سنجش وپذیرش دانشجو توسط کمیسیون آموزش بازنگری و برای طرح در جلسه علنی مجلس ارسال شد.
محمد روشن در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به بازگشت دو ماده طرح سنجش و پذیرش دانشجو در دوره تحصیلات تکمیلی به کمیسیون آموزش مجلس گفت: دو ماده ۲ و ۵ از طرح سنجش و پذیرش دانشجو به کمیسیون آموزش برگشت خورد که ماده ۲ درباره ترکیب شورای سنجش و پذیرش در دورههای تحصیلات تکمیلی دانشگاهها و ماده ۵ درباره درصدهای آزمونهای دکتری آموزش و پژوهش محور بود.
احتمال بررسی دوماده طرح سنجش و پذیرش دانشجو در جلسه علنی هفته آینده مجلس
وی ادامه داد: با توجه به این مساله که این طرح یک طرح یک فوریتی است و از طرفی نیز مجلس شورای اسلامی، کمیسیون آموزش را مکلف کرده تا این دو ماده را بازنگری کند، کمیسیون این دو ماده را بازنگری و برای طرح در جلسه علنی مجلس ارسال کرده است که بنابر نظر هیات رئیسه مجلس احتمال دارد در هفته آینده در دستور کار مجلس قرار گیرد.
تعیین ترکیب شورای سنجش و پذیرش در دورههای تحصیلات تکمیلی دانشگاهها
معاون حقوقی و امور مجلس وزارت علوم با اشاره به ترکیب شورای سنجش و پذیرش در دورههای تحصیلات تکمیلی دانشگاهها افزود: ترکیبی که برای اعضای این شورا در نظر گرفته شده از وزرای علوم تحقیقات و فناوری، بهداشت درمان و آموزش پزشکی، رئیس دانشگاه پیام نور، رئیس دانشگاه آزاد، روسای دو دانشگاه دولتی به انتخاب وزرای علوم و بهداشت و رئیس سازمان سنجش تشکیل شده است.
تفاوت نظر کمیسیون آموزش و وزارت علوم
وی ادامه داد: وزیر علوم ریاست این شورا را عهده دار بوده و رئیس سازمان سنجش دبیر شورا خواهد بود، این نظر کمیسیون آموزش است که درباره ماده ۲ به مجلس ارایه کرده و دونفر از اعضای کمیسیون آموزش نیز به عنوان ناظر و بدون حق رای درترکیب این شورا قرار خواهند گرفت. البته این نظر کمیسیون است و نظر وزارت علوم با این نظر متفاوت است.
تعیین درصدهای آزمون کتبی و مصاحبه دکتری آموزشی پژوهشی و پژوهش محور
روشن خاطرنشان کرد: در ماده ۵ نیز مانند سابق، دو روش برای پذیرش دانشجو در دورههای دکتری به عنوان آموزشی و پژوهشی و پژوهش محور پیشنهاد شده که در دوره دکتری آموزشی و پژوهشی، آزمون متمرکز ۵۰ درصد، سوابق آموزشی و پژوهشی و فناوری ۲۰ درصد و مصاحبه و سنجش علمی ۳۰ درصد لحاظ شده است.
وی یادآورشد: برای دورههای دکتری پژوهشی محور نیز، آزمونهای متمرکز ۳۰ درصد، سوابق آموزشی، پژوهشی و فناوری، ۲۰ درصد، مصاحبه علمی و بخش عملی ۳۰ درصد و تهیه طرحواره ۲۰ درصد در نظر گرفته شده است.
معاون حقوقی و امور مجلس وزارت علوم افزود: وزارت علوم معتقد است با توجه به ماده ۲۰ قانون توسعه پنجم کشور، برگزاری آزمونهای متمرکز بدین روش و دادن وزنی معادل ۵۰ درصد امتیاز به آن، برخلاف اصل استقلال دانشگاه های کشور است، همچنان که رویه جاری در دانشگاههای معتبر جهان، انتخاب دانشجویان دورههای دکتری استاد محور است، استادان بیشترین نقش را در انتخاب دانشجویان دوره دکتری دارند.
آزمون های متمرکز توان سنجش ویژگیهای علمی یک دانشجوی دکتری
وی ادامه داد: آزمونهای متمرکز به هیچ وجه توان سنجش ویژگیهای علمی یک دانشجوی دکتری مانند قدرت تحلیل، نوآوری، خلاقیت و استدلال را ندارند.
روشن افزود: ما معتقدیم در مباحثاتی که بین متقاضی دوره دکتری و هیات استادان انجام می گیرد، این نوع گفتگوها است که امکان سنجش قدرت تحلیل و استدلال متقاضی قابل سنجش می کند برای همین باید بیشترین وزن را به مصاحبه داد.
وی ادامه داد: البته عمده استدلال اعضای کمیسیون آموزش عالی و طراحان طرح مذکور براین است که امکان دارد استادان اعمال نظر کرده و سوگیرانه عمل کنند.
اساتید دانشگاهها از خدشه اعمال نظر سوگیرانه مبراء هستند
معاون حقوقی و امور مجلس وزارت علوم افزود: در ۱۱ هزار داوطلبی که در دوره قبل آزمون دکتری شرکت کرده بودند، تعداد کسانی که اعتراض آنها تا حدودی وجاهت داشته، براساس آمار ۳۰ نفر بوده و این تعداد در مقابل کل شرکت کنندگان نشان می دهد که قریب به اتفاق استادان دانشگاهها از این خدشه مبرا هستند.
منبع: خبرگزاری مهر